Ongeveer vier keer per jaar is de Utrechtse Jacobikerk het decor voor een Jacobidebat. Tijdens zo’n avond gaan sprekers vanuit diverse achtergronden met elkaar in gesprek over maatschappelijk relevante onderwerpen met betrekking tot cultuur, wetenschap, economie, geloof, politiek en literatuur. De diversiteit zit hem tijdens zo’n avond niet alleen in de onderwerpen of de sprekers: ook het publiek is een gevarieerd gezelschap. De kerk vult zich tijdens een Jacobidebat niet alleen met leden van de Jacobikerk of andere kerkelijke gemeentes uit de stad, maar ook met Utrechters die minder of helemaal niet betrokken zijn bij een kerk. En dat is ook precies wat een van de doelen is van deze avonden: op zoek naar verbinding in verscheidenheid.
Van vleesvervanger tot vliegschaamte, duurzaamheidsagenda's zetten vaak in op soberheid. Filosofen Karim Benammar en Ralf Bodelier denken echter juist dat niet soberheid, maar groei de wereld kan redden. Op donderdag 21 april 2022 gingen zij hierover in gesprek in de Utrechtse Jacobikerk.
Van vleesvervanger tot vliegschaamte, duurzaamheidsagenda's zetten vaak in op soberheid. Filosofen Karim Benammar en Ralf Bodelier denken echter juist dat niet soberheid, maar groei de wereld kan redden. Op donderdag 21 april 2022 gingen zij hierover in gesprek in de Utrechtse Jacobikerk.
Het leven is door en door kwetsbaar, iets wat we soms maar moeilijk kunnen accepteren. Willem Jan Otten en Marieke Lucas Rijneveld maken juist daar plaats voor in hun werk. Samen met Broese Boekverkopers en het Huis van Dominicus organiseerde ViaJacob een gesprek tussen deze auteurs onder leiding van Erik Borgman. Een gesprek over wat kwetsbaarheid, troost en God voor hen betekenen.
Utrecht puilt uit. Van student tot starter, van huurder tot koper; geen woningzoekende kan om de huizenmarktcrisis heen. Maar is er licht aan het einde van de tunnel? Binnen welke termijn kunnen we weer aan een betaalbare woning komen? Welke kansen laten we nu nog onbenut? Samen met rijksbouwmeester Floris Alkemade, Correspondentjournalist Josta van Bockxmeer en Ebru van Schie Akdag, coördinator woningbouwimpuls bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, denken we na over de vraag wat oplossingen kunnen zijn voor de woningmarktcrisis.
Conspiracies, fake news, truth… it is hard to think of themes that have been more dominant in Western political discourse of recent times. Are we facing an unprecedented phenomenon or does history repeat itself? On the 7th of April 2021, two leading historians touched on this fascinating topic: Sir Richard J. Evans, professor at the University of Cambridge and Beatrice de Graaf, distinguished professor at the University of Utrecht. The event was hosted via livestream by ViaJacobi and Broese Boekverkopers.
De Black Lives Matter-beweging heeft ook in Nederland veel in gang gezet. Wat moet er uit het verleden worden rechtgezet om samen op weg te gaan naar een betere, meer inclusieve toekomst? Don Ceder (advocaat en toekomstig Tweede Kamerlid ChristenUnie), Talitha Muusse (diversiteitsexpert en ‘stem van haar generatie’, dixit AD) en James Kennedy (hoogleraar geschiedenis en samensteller canon van Nederland) gingen op 2 december 2020 het gesprek aan.
De coronapandemie heeft voor iedereen onverwachte en onwelkome gevolgen gehad: op kleine schaal was dat misschien een geannuleerde vakantie, op grote schaal was dat het kwijtraken van een baan of zelfs een dierbare. We hopen ons ‘normale’ leven weer op te pakken, maar stellen we onszelf de vraag hoe dat normaal eruit moet zien. Op 30 september 2020 gingen filosofe Stine Jensen en psychiater Bram Bakker in gesprek over de volgende vragen: hoe gaan wij om met tegenslag? In hoeverre zijn wij als mensen in staat om het roer om te gooien? En wat helpt ons om ons leven duurzaam te veranderen? Kortom, hoe worden we veerkrachtige mensen?
Is de mens van oorsprong een vriendelijke Homo Puppy of zijn we juist geneigd tot het kwade? Op deze vraag zochten Rutger Bregman (historicus en journalist) en Beatrice de Graaf (hoogleraar History of International Relations & Global Governance en terrorismedeskundige) samen antwoorden tijdens een boeiend gesprek, georganiseerd door ViaJacobi in samenwerking met Broese Boekverkopers. Dit ViaJacobidebat vond plaats op woensdag 5 februari 2020.
We praten makkelijk over seks, hebben lak aan gezag en zijn ongastvrij. Tweeduizend migranten zijn het eens over wie wij Nederlanders zijn. Toch stellen verschillende Haagse politici dat de Nederlandse identiteit onder vuur ligt. Wie zijn wij eigenlijk? Wat is onze nationale identiteit? En wie mag daar iets van vinden? Op woensdagavond 2 oktober 2019 gingen socioloog en senator Paul Schnabel en historicus en conservatief denker Bart Jan Spruyt met elkaar in debat over onze nationale identiteit, oftewel de verhalen die we over onszelf als natie vertellen.
Is het nog nodig om ernstige genetische ziekten te laten bestaan? Hoe beïnvloeden nieuwe technologieën als CRIPR-CAS ons beeld van onvolmaaktheid en blijft er ruimte voor imperfectie? Op woensdag 19 juni 2019 gingen prof. dr. Annelien Bredenoord (hoogleraar medische ethiek), Carla Dik-Faber (Tweede Kamerlid, ChristenUnie) en dr. Femke Mol (gynaecoloog) hierover in debat. Viève Buijs verzorgde een intermezzo met een fragment uit haar solovoorstelling ‘Soms sneeuwt het in april’ over ongewenste kinderloosheid.
Hoewel we het beter hebben dan ooit, lijkt het gras bij de buren groener. Hoe komt dat toch? Hierover gingen Dirk de Wachter en Ruben van Zwieten in gesprek op 6 februari 2019. Dirk de Wachter is een Vlaams psychiater en auteur van Borderline Times en De wereld van De Wachter. Hij heeft een duidelijke visie op de zinloosheid van het nastreven van geluk en een herwaardering van de 'gewonigheid' van het leven. Ruben van Zwieten is als dominee betrokken bij het project Zingeving op de Zuidas. Een competitieve omgeving waarbij grote successen en diepe dalen kunnen horen. Hoe gaat hij daar om met (on)geluk en zingeving?
Overzicht van alle ViaJacobidebatten 2012-2018
12 december 2018. De toekomst van oorlog. Generaal Rietdijk en Teun Voeten.
5 september 2018. Literair debat. Adriaan van Dis en Beatrice de Graaf.
13 februari 2018: Who watches the watchmen? Beatrice de Graaf en Rob Bertholee.
9 januari 2018: Waar moet het heen met het antropoceen? Willem Schinkel en Rene ten Bos.
27 oktober 2017: Tolerantie anno 2017. James Kennedy.
21 juni 2017: Voltooid leven. Wanneer is het leven voltooid? Een debat over vrijheid, onvermogen en onverschilligheid. Daniel Boomsma en Paul Lieverse.
12 september 2016: Populisme – vloek/zegen. Populistische partijen en individuen claimen de ware vertegenwoordigers van ‘het volk’ te zijn. Vloek of zegen? Maarten van Rossum.
19 april 2016: De zin van werk. Ben Tichelaar.
26 december 2015: Rusland en het Westen. Een kijkje in de ziel van Rusland. Oksana Maksimchuk en Hubert Smeets.
21 oktober 2015. Geloven in het werk van Arthur Japin. Arthur Japin en Maurice Hoogendoorn.
16 december 2015. De ideale burger. Burgerschap anno 2015. Jan van Zanen en Kim Putters.
3 december 2014. Islamitische Staat. Wat is onze angst? Joas Wagemakers en Beatrice de Graaf.
26 februari 2014. Illegaal maar mens. Debat over mensenrechten van ongedocumenteerden in Nederland. Eduard Nazarski.
30 oktober 2013. Democratie van de sterkste. Debat over Midden Oosten conflict. Youssef Azghari, Gert-Jan Segers en Ronny Naftaniel.
4 oktober 2012. Vive L’Europe! Peter van Dalen, Adriaan Schout en Thijs Berman.
4 april 2012. Vergelding of vergeving. Over criminaliteit en strenger straffen. Rinus Otte, Arjan Plaisier en Inez Weski.
18 januari 2012. Identiteit, religie en brein. Herman van Praag, Dick Swaab en Martine van Veelen.