arrow_drop_up

Journalist Roderick Nieuwenhuis heeft wat hij zelf een ‘Waldencomplex’ noemt: een obsessie met een eenvoudig leven, geïnspireerd door Walden van de Amerikaanse filosoof Henry David Thoreau. In dit beroemde werk uit 1854 beschrijft Thoreau hoe hij in de natuur bij Walden Pond leefde, weg van de drukte van de samenleving, om terug te keren naar wat echt belangrijk is in het leven. Thoreau adviseerde: "Laat u in met twee of drie zaken, niet met honderd of duizend."

Dit verlangen naar eenvoud is van alle tijden, stelt Nieuwenhuis. Hij wijst op voorbeelden als de Griekse wijsgeer Diogenes, die in de vierde eeuw voor Christus in een ton op straat ging wonen, en de moderne #vanlife-beweging, waarbij mensen in tiny houses of campers leven om het simpele bestaan te omarmen. Zelf ging Nieuwenhuis op het hoogtepunt van zijn ‘Waldencomplex’ in een houten tuinhuisje in de Schotse wildernis wonen, geïnspireerd door Thoreau’s voorbeeld.

In zijn boek Een Simpel Leven deelt Nieuwenhuis zijn ervaringen met deze zoektocht naar eenvoud. Hij beschrijft hoe het loslaten van de hectiek van de moderne wereld hem hielp om opnieuw te ontdekken wat echt telt. We nodigen je uit om dit inspirerende boek te lezen en vervolgens te bespreken tijdens ViaLezen op  dinsdag 15 oktober in de Jacobikerk."